3. sept 2007

Astelpaju

Astelpaju on laialdaselt kasutuses hiina ja tiibeti rahvameditsiinis. Vana-Kreekas lisati hobuste söödale astelpaju võrseid – hobused võtsid kiiresti kaalus juurde, nad muutusid lihaseliseks ja nende karv hakkas läikima. Sellest ka astelpaju ladinakeelne nimetus: Hippophae rhamnoides L. – hobuseläigeldaja (lad hippos – hobune, phaos – läikima). Siberis kutsutakse astelpaju hellitavalt siberi ananassiks.
Astelpaju sisaldab palju mitmesuguseid mikrotoitaineid, eriti palju aga organismi antioksüdantse süsteemi komponente. Astelpajumarjad on esimese viie toiduaine hulgas nii karoteeni- kui ka askorbiinhappe- (C-vitamiini) ja E-vitamiini sisalduse poolest. Erinevatel andmetel on astelpajumarjades karoteeni 30–40 mg/100, askorbiinhapet 100–2000 mg/100 g ja E-vitamiini 160 mg/100 g.

Eelmisel kevadel aastal soetasime omale 2 astelpaju emastaime ja nagu peab, ka ühe isastaime. Esiteks - ilusad põõsad, ja teiseks - sügisel saab vitamiinikapsleid puu otsast noppida. Aga sügisel, oh imet, oli isastaimel paar marja küljes. Ju siis oli sildistamisel vähe nihu läinud. Sel kevadel ostsime uue isase eitedele seltsiks.

Sel aastal kandsid 2 põõsast päris korralikult. Täna korjasingi ühe põõsa, varasema ja suuremate marjadega (paberite järgi isane), tühjaks ja panin marjad karpidega sügavkülma. Kooki olen neist ka juba mitmel korral küpsetanud - küll maasikatega koos, küll õuntega koos ja ka puhtalt astelpajust. Teise põõsa marjad on suuremas osas veel poolküpsed, marjad teisega võrreldes hulka väiksemad ja värvuselt punasemad. Kolmandast veel midagi ei tea, sest otsas tänavu vaid 1 punn.


6 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Isastel võivad ka marjad külge tulla. Ole hea, anna mõni koogiretsept ka.

natuke aednik ütles ...

see juulikuus blogisse kirjutatud kohupiimakoogi õpetus sobib väga hästi. astelpaju puhul lihtsalt törts suhkrut rohkem panna. seda kooki teinud üldse igas erinevas marjavariandis ja segus, väga lihtne ja vähe aeganõudev.

kaaren ütles ...

Astelpajude pilt j2i silma. Kysimus: kas eri v2rvi sordid on ka omadustelt m2rkimisv22rselt erinevad?

Kadakas ütles ...

Vot paar astelpaju kuluks mullegi ära - muid "söödavaid" puid-põõsaid nagu juba on. Huvitav, kas mõni sort ka vähem okkaline on? Kahju, et sa selle suurema marjaga astelpaju sorti ei tea - ränka tööd pelgaval inimesel ikka lihtsam korjata või nii...

natuke aednik ütles ...

sordinime jah sellel ei tea, ostes oli isane. need suuremad marjad on magusamad, aga mitte oluliselt - hapud (head) on mõlemad. Kuni eilse põhjaliku korjamiseni ei teadnud, et nad niiii okkalised on, ja nokkida neid üsna tüütu.

Anonüümne ütles ...

vaga huvitav, aitah