13. juuli 2007

Hõlmine ogakurk

Hõlmine ogakurk (Echinocystis lobata) on looduslikult Ameerika põhjaosas ja Kanadas esinev kiirekasvuline suveliaan, mida kasvatatakse eelkõige tema dekoratiivsete viljade tõttu. Taimed kasvavad 3-4 meetri kõrguseks ja õitsevad juulis - septembris. Rohekasvalgetel väikestel õitel pole erilist ilu ja taime kasutamine põhineb eelkõige katvusel ja suve lõpul valmivatel pikkade ogadega viljadel. Paljundatakse seemnetega.

Järjekordselt ämmalt saadud. Ta ei teadnud sellest 5cm pikkusest taimekesest rohkemat, et: ronib, väikeste valgete õitega, kurgi lehtedega ja karvased kurgid pidid otsa tulema, ja näinud ta ka polnud. Jumal tänatud, et meil olemas selline kena kohake nagu "KoduKauniks aiandusfoorum", kust sain teada millega tegu.
Taimeke on metsiku kasvuga. Panin ronima metsviinapuu kõrvale... loodan, et kurk teda üles ei poo ja ära ei lämmata. Tundub et toidu sööb küll kõik eest ära. Õied suhteliselt tagasihoidlikud ja mitte kõige meeldivama lõhnaga.
Tahaks juba kurke näha!



Täna, 24.juulil, juurisin nad välja. Paari viimase päevaga olid kõik lehed kolletunud ja järel vaid õitega rootsud mis poosid metsviinapuud. Milles asi, jääb aga saladuseks. Kurb, kurgid jäidki nägemata. Järgmisel aastal katsetan uuesti, aga veits varjulisemas kohas, sest äkki ei talu nad otsest päikest.

1 kommentaar:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Oi ma olen kade. Tahtsin ka seda ogakurki aga ostetud seemneist ei läinud ükski idanema.
Mulle on ta tegelikult üsna tuttav. Mul vanaema varjas nendega oma puuriita.