27. juuli 2007

Pääsud


Hämmastav, millised puhtusefriigid meile elama on asunud. Ei tea, kas asi selles, et me pääsukesed lihtsalt loomult targad, või et ma neid pesapunumise ajal pidevalt noomisin. Kui kõigil teistel pesaalune linnukakat täis, siis meie lindudel täiesti puhas. Ainult ehitamise käigus pudenes neil paar poriplötsakat auto peale.

Noored pääsud olid väga hilised pesategijad. Osadel pojad juba siutsusid pesas, kui me omad alles ehitama hakkasid. Oma pesa tegid nad, vaatamata meie üritusele neid suunata kõrvallambile, täpselt välisukse kohale lambi peale. Ilmselt siis, kui oleksime lambi peale midagi rasket, nt. puukaika, pannud, oleks see toiminud. Aga suured-pikad papiribad neid pesakohta vahetema ei sundinud, sest iga öö suutsid nad need ülevalt alla kukutada. Ju siis see koht oli parim. Käisingi siis kurjustamas nendega, et hoidku pesaümbrus puhas kui tahavad just sinna pesa teha. Asukohaga on neil muidugi vedanud, sest pesa toetub kindlale alusele (päevavalguslambile) ja allakukkumist pole karta. Ilmselt läheb pesa altpoolt ka mõnusalt soojaks, kuna suur peni meil öösiti õues ja tema liikumise peale hakkab lamp põlema.

Tänase seisuga pole titekisa kuulda, aga plika väitis et nägi hommikul pisikest pead vilksamas üle pesa serva. Võta nüüd kinni, on siis juba või mitte?!

Nonii, tited nähtud (30. juuli)! Vähemalt neli, aga võibolla ka rohkem.

See pilt on tehtud 16. augustil. Kokku neid küll 4, kuid pildile sai 3. Kõik lendavad ja pesas ei ole enam kedagi.

1 kommentaar:

mustkaaren ütles ...

Meil on p22sukesed harjunud elumajas sees elamisega. 4 suve tagasi, q sisse kolisime, k2isid nad maja tyhjas pooles edasi, said pesakonna poegigi. Praegu on majal uxed-aknad ees, aga linnud ocivad ikka majja sissep22su, lendavad siiani tyhjas, remonti ootavas pooles ringi.